İçeriğe geç

Kirayı elden ödeyenlere ağır cezalar geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayanlara 20 milyon liraya kadar ceza kesilebilecek.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 17 Ekim 2024 - 10:17:42 Güncelleme: 17 Ekim 2024 - 10:17:43

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayanlara ağır cezalar geliyor. Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bu yeni düzenlemeyle elden kira ödemeleri için kesilecek cezalar yeniden düzenlendi.

ELDEN KİRA ÖDEMELERİNDE CEZALAR ARTIRILDI

Yeni tebliğe göre, artık hem iş yeri hem de konut kiralamalarında tüm tahsilat ve ödemeler banka ya da PTT aracılığıyla yapılmak zorunda. Elden kira ödemesi yapanlara her tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Bu ceza tutarı en az 5 bin lira olacak. Önceki uygulamada ise ceza oranı kira tutarının yüzde 5’i ve en az 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

KİRACIYA DA CEZA KESİLECEK

Daha önceki uygulamada yalnızca iş yeri kiralarında kiracıya ceza kesilirken, yeni düzenleme ile konut kiralarında da kiracıya ceza kesilebilecek. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içerisinde yetkililere bildirirse, ceza uygulanmayacak.

KISA SÜRELİ KİRALAMALAR DA KAPSAMDA

Kısa süreli konut kiralamaları da düzenlemenin kapsamına alındı. Günlük, haftalık gibi kısa süreli kiralamalarda yapılacak ödemelerin de banka ya da PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi.

20 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA KESİLEBİLECEK

Daha önce 8 milyon 700 bin lira olan bir yıl içerisinde kesilecek olan özel usulsüzlük cezasının üst sınırı, yeni düzenleme ile 20 milyon liraya yükseltildi. Bu, özellikle büyük ölçekli mükellefler için caydırıcı bir önlem olarak değerlendiriliyor.

Yürürlüğe giren bu tebliğ ile, kira ödemelerinin şeffaflığı ve kayıt altına alınması hedeflenirken, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir