Cennet hurması üretiminde Denizli 2. sırada
Denizli'nin Honaz ilçesinde 12 bin dekar araziden yaş ve kuru olarak üretilen Cennet hurmasının hasadında sona yaklaşıldı. Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi.
Honaz ilçesinde cennet elmasının hasadında sona gelindi. Türkiye genelinde Trabzon hurması olarak da bilinen ve kuru olarak da tüketilen ürünün hazırlıkları hummalı bir şekilde devam ediyor. İlçe genelinde 12 bin dekarlık alanda yetiştirilen cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi.
Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan Honaz cennet hurması ayrıca A, C ve B vitaminleri, potasyum ve manganez dahil olmak üzere önemli vitamin ve mineral kaynağı. Vitamin ve minerallerin yanı sıra hurma, sağlığın olumlu yönde etkileyebilecek tanenler, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere çok çeşitli bitki birleşikleri içerir.
“CENNET ELMASI GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 40 DAHA VERİMLİ”
Honaz’da 12 bin dekarlık alanda yetiştirildiğini ve geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla verim olduğunu dile getiren Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, “Honaz’da şu an 12 bin dekar alanda cennet elması hasadımız başladı. Hem yaş olarak hem de kurusu olarak üretimimizi yapıyoruz. Türkiye’de şu anda cennet elmasında 2’nci kurusunda ise 1’nci konumdayız. Cennet elmasını evlerin bahçelerinde, teraslarda kurutup gelen tüccarla satıyoruz. Bazı vatandaşlarımız ise cennet elmasının kurusunun ihracatını yapıyor. Cennet elmasının yaşlarını ise Türkiye geneline satıyoruz. Honaz’da yaklaşık 12 bin dekar alanda cennet elması yetiştiriliyor. Bu senedeki verim geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla. Şu andaki tek sıkıntımız cennet elmasının yaşında sirkülasyon fazla yok. Bu sene üretimler fazla ama fiyatlar biraz daha düşük. Fiyat bakımından kurular daha avantajlı olduğu için bizler de kuruya yöneldik” dedi. DENİZLİ/İHA