İçeriğe geç

Elden kira ödemelerine ağır cezalar geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslakla, kira ödemelerini elden yapanlara kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 11 Eylül 2024 - 14:57:29 Güncelleme: 11 Eylül 2024 - 14:57:31


Kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayanlara, kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak. Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”nı kamuoyunun görüşüne sundu.


TÜM KİRA ÖDEMELERİ KAPSAMDA


Yeni düzenlemeyle birlikte, iş yeri ve konut kiralamalarında kira ödemelerinin artık banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale geliyor. Bu zorunluluk, haftalık ve günlük gibi kısa süreli konut kiralamaları da dahil olmak üzere tüm kira ödemelerini kapsıyor. Mevcut uygulamada, iş yeri kiraları için tutara bakılmaksızın, konut kiralarında ise 500 lirayı aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığıyla yapılması gerekiyordu. Yeni taslağa göre, konut kiralarındaki 500 lira sınırı kaldırılıyor.


ELDEN ÖDEME YAPANLARA AĞIR CEZALAR


Taslağa göre, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan ve elden gerçekleştiren kiracı ve kiraya verenlere, kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Uygulanan ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Mevcut düzenlemede bu oran yüzde 5 olarak belirlenmiş ve en düşük ceza tutarı 3 bin lira olarak uygulanmaktaydı.


Kiracılar, eğer elden ödeme yaptıklarını 5 iş günü içerisinde yetkililere bildirirse, ceza uygulanmayacak. Ancak bir takvim yılı içinde kesilebilecek toplam ceza miktarı, 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılıyor.


Bu yeni düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım olarak görülüyor ve hem kiracılar hem de kiraya verenler için dikkat edilmesi gereken bir süreç başlatıyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir