Maliye’den mükelleflere yeni düzenlemeler
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda sıfır araç alanlar e-tebligat’a dahil edilirken, yazar kasa ve pos cihazlarını birleştirmeyenlere 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltmak amacıyla yeni düzenlemeler getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu’na ilişkin genel tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Düzenlemelerle, 2005’ten bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satım işlemlerini bildirdiği Ba-Bs formları kaldırıldı. Elektronik belge kullanımının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi bu ihtiyacı ortadan kaldırdı.
SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGAT’A DAHİL EDİLECEK
Elektronik tebligat uygulaması, 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç alan kişileri de kapsayacak. Uygulama, kağıt ve posta maliyetlerini azaltırken, tebligat kaynaklı hukuki ihtilafların da önüne geçmeyi amaçlıyor. Ancak, bazı özel durumlar için zorunluluk getirilmedi.
YAZAR KASA VE POS CİHAZINI BİRLEŞTİRMEYENLERE 200 BİN TL’YE KADAR CEZA
2013’te başlatılan, banka kartları ve fiş düzenleyen cihazları birleştiren yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımıyla ilgili entegrasyon süreçleri ve bildirimler netleştirildi. Yazar kasa ve pos cihazlarının entegrasyonunu yapmayan mükelleflere 200 bin TL’ye kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER ELEKTRONİK ORTAMDA
Vergi mükellefleri, Dijital Vergi Dairesi üzerinden dilekçe verme, bildirim yapma ve ödeme gibi işlemlerini online olarak gerçekleştirebilecek. Yapılan düzenleme ile mali müşavirler de Dijital Vergi Dairesi’ne yetkili olarak giriş yapabilecek.
Bu sayede mükelleflerin üzerindeki iş yükü hafifletilecek ve bürokratik süreçler hızlandırılacak