İçeriğe geç

İklim değişikliği tarımı vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklığın tarım sektörünü tehdit ettiğini belirterek “Kuraklık nedeniyle birçok bölgede hububat ekimleri yapılamıyor” dedi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 13 Kasım 2024 - 10:54:13 Güncelleme: 13 Kasım 2024 - 10:54:56

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Bayraktar, iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık ve yağış düzenindeki değişikliklerin tarım sektörünü tehdit ettiğini belirterek, “Kuraklık nedeniyle birçok bölgede hububat ekimleri yapılamıyor” dedi.

TARIM, İKLİM ŞARTLARINA BAĞLI VE EN FAZLA ETKİLENİYOR

Bayraktar, tarımsal faaliyetlerin iklim koşullarına doğrudan bağlı olduğunu ve iklim değişikliğinin verim düşüklüğüne, maliyet artışına, bitki hastalıklarının yayılmasına ve tarımsal ekosistemlerde değişimlere yol açtığını ifade etti. “İklim değişikliği, su ve gıda kaynaklarına erişimi zorlaştırarak dünya nüfusunun artışıyla beraber daha büyük bir kriz yaratma potansiyeline sahip,” diye ekledi.


SU KAYNAKLARI ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Bayraktar, su döngüsünün iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanlardan biri olduğunu belirtti. “2025 yılı itibariyle dünya genelinde 3 milyardan fazla insanın su sıkıntısı çekeceği öngörülüyor,” diyen Bayraktar, Türkiye’nin kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının bin 302 metreküp olduğunu ve ülkenin su stresi altında olduğunu hatırlattı. Tarımsal sulamada modern yöntemlerin kullanılması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, “Tarımda su tasarrufu sağlayan yatırımlar artırılmalı ve vahşi sulama yöntemleri terk edilmelidir,” şeklinde konuştu.

KURAKLIK, TARIM ÜRETİMİNİ VE EKİM TAKVİMİNİ ETKİLİYOR

Yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpa ekiminin yapılamadığını belirten Bayraktar, “Kuraklık sonucu birçok bölgede buğday ve arpa ekim tarihleri gecikmiş durumda. Ekim ayında Karadeniz haricindeki tüm bölgelerde yağışlarda büyük düşüş gözlendi, bazı bölgelerde yağışlar 40 yılın en düşük seviyesine indi,” diyerek ülke genelindeki kuraklık tehdidinin tarımı doğrudan etkilediğini belirtti. Kuraklığın tarımsal verimliliği azalttığını ve çiftçilerin ekonomik sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini ekleyen Bayraktar, kurak ve yarı kurak bölgelerde tarımı sürdürülebilir kılmak için sulama yatırımlarının ve kuru tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

MODERN ÜRETİM TEKNOLOJİLERİNE GEÇİLMESİ ZORUNLU

Tarım sektöründe modern teknolojilerin kullanılmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin tarım alanlarının yaklaşık yüzde 28,5’inde buğday ekildiğini ve bu alanların çoğunda kuru tarım yapıldığını ifade etti. Bayraktar, “Dünya nüfusu her yıl Türkiye nüfusu kadar artıyor ve tarımsal üretim buna ayak uydurmak zorunda. Tarımsal sürdürülebilirlik için düşük maliyetli, doğaya dost üretim teknikleri ön planda tutulmalı,” dedi.

Bayraktar, tarım ve gıda sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek, su, toprak ve biyoçeşitlilik kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için devlet desteği ve tarım politikalarının önceliklendirilmesi gerektiğini söyledi. İklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi için önlem alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir