Özel Denipollife Hastanesi uzman doktoru Gavcar’dan ailelere uyarı
Çocuğu bu yıl okula başlayan ailelere seslenen Özel Denipollife Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdal Görkem Gavcar, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, özgül öğrenme bozukluğu ve disleksi gibi rahatsızlıkların bu dönemde kendini göstereceğini söyledi.
Özel Denipollife Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdal Görkem Gavcar, okula yeni başlayan çocuklarla ilgili aileleri bilgilendirdi. Çocukların dikkatle gözlemlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gavcar, önemli belirtilere de dikkat çekti. Dr. Gavcar, aileleri ilgilendiren şu açıklamaları yaptı:
“OKULA UYUM SORUNU”
“Yeni bir eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte bazı çocuklarımızda okula uyumla ilgili problemler görebilmekteyiz. Okula uyumda zorluklar yaşama konusunda birçok psikolojik durum etkili olabilmektedir. Bunlardan en dikkat çekenleri; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu (disleksi, diskalkuli, disgrafi) ve ayrılık kaygısıdır. Bu üç durumda gerek çocuğun kendisi gerek öğretmen ve sınıf düzeni gerekse de aile açısından çok zorlayıcı durumlara neden olabilmektedir.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Temel belirtilerini dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik (hiperaktivite) ve dürtüselliğin oluşturduğu Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) en sık rastlanan çocukluk çağı psikiyatrik hastalıklarından biridir. Özellikle 1.sınıfa yeni başlayan çocuklar için okula ve derslere uyumu zorlaştırabilen bir durum olabilmektedir. Derslere kendini vermede zorluklar yaşama, odaklanmada güçlük, ders başında oturmada zorluk, ödev ve derslerden kaçınma, derslerde sırada oturmada zorluk yaşama, derslerde dalıp gitme, unutkanlıklar yaşama; eşyalarını sık kaybetme gibi belirtilerle kendini gösterebilen DEHB, çocuğun okul ve gündelik hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. DEHB, çocukluk döneminde başlayan ve vakaların yüzde 60-80’ninde ergenliğe, yüzde 40-60 oranında ise erişkinliğe kadar süregiden bir durum olmakla birlikte tedavi edilebilen bir tanıdır. Tedavi süreciyle birlikte okul ve gündelik hayata uyumda artış görülmektedir.
ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUĞU
Özgül öğrenme bozukluğu (ÖÖB), okul çağı çocuklarında okuma, yazma ve matematik alanlarındaki öğrenme yeteneğindeki problemleri ifade etmektedir. ÖÖB tanı olarak disleksi (okuma güçlüğü), disgrafi (yazma güçlüğü) ve diskalkuli (matematik güçlüğü) kavramlarını içermektedir. ÖÖB’ye sahip çocuklar yaşıtlarından beklenen performansın altında başarı göstermektedirler. Özellikle 1.sınıfa yeni başlayan çocuklarda okumayı öğrenmede güçlük, okuma konusunda akranlarından geri kalma, harfleri ters yazma, yazı kalitesinin kötü olması, aritmetik işlemlerde zorlanma gibi durumlarla kendin gösterebilen bir durumdur. Bu tanıya sahip çocuklar akademik olarak istedikleri ve onlardan beklenen performansa ulaşamadıkları ya da ulaşmakta güçlük çektikleri için derslere ve okula uyum noktasında zorluklar yaşayabilmektedir. Ayrıca DEHB ve ÖÖB birlikteliği de yaygın olarak görülebilmektedir. Tedavi süreciyle birlikte okul ve gündelik hayata uyumda artış görülmektedir.
AYRILMA KAYGISI BOZUKLUĞU
Ayrılma kaygısı bozukluğu (AKB) kaygı bozuklukları içinde en yaygın görülenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. AKB, çocukların ebeveynlerinden/bakım verenlerinden ayrı kalması ya da ayrı kalabilme ihtimallerine karşı aşırı yoğun korku ve kaygı ile tepki vermesi ve bu durumun çocuğun gündelik yaşantısını etkilemesi olarak tariflenmektedir. Genellikle okula başlama ile kendini gösterip aileden ayrılıp okula adapte olmayı zorlaştıracak şekilde korkular ile de karakterizedir. Tedavi süreciyle birlikte okul ve gündelik hayata uyumda artış görülmektedir. Bahsedilen bu durumlar ya da çocuğunuzun okula uyumunu etkileyen herhangi bir psikolojik durumun varlığı halinde bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına başvurmanızı önermekteyiz.”