İçeriğe geç

Koca Mektepliler Vakfı kuruluyor

Denizli’nin köklü eğitim kurumu ‘Koca Mektep’ Denizli Lisesinin mezunları, notere giderek vakıf kurmak için ilk adımı attılar.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 27 Eylül 2024 - 16:45:26 Güncelleme: 27 Eylül 2024 - 16:46:46

Denizli Lisesi, kentin en eski ve en önemli eğitim kurumu. 1874’te Çatalçeşme Parkı’nın bulunduğu yerde, Rüştiye Mektebi ismiyle eğitim öğretime başlayan okul, 1894’te Liva İdadisi ismini aldı. 1899 depreminde çok büyük hasar gören ve 1903’te geçici bir süre için Değirmenönü Mahallesi’ndeki bir eve taşınan Liva İdadisi, 1904’te, Sanat İdadisi ismini aldı.

Tevfik Bey’in 1914’te çizdiği Eski Bina’nın inşaatına 1915’te başlandı. Birinci katı tamamlanan okulun maddî imkânsızlık nedeniyle ikinci katı bitirilemedi. 1920’de, Sanat İdadisi, Kız Numune Mektebi binasına taşındı. 1922’de; bir müdür, bir müdür yardımcısı, on yedi öğretmeni ve iki yüz öğrencisi bulunan Sanat İdadisi, Sultanî Mektebi adını aldı. 1923–1924 öğretim yılı sonunda Sultanî Mektebi’nin ismi ortaokul olarak değiştirildi.

Vali Mithat Kalabalık, 1926–1927 malî yılında, vilayet bütçesinden 100.000 lira ayırarak Tarihi Bina’yı yaptırdı. Tamamlanan binanın bir bölümüne Kâtip Çelebi İlkokulu, bir bölümüne ise Muhtelit Orta Mektep yerleştirildi. Türkiye’de ilk kez, kız erkek karışık eğitim öğretim yapıldı. 1931–1932 öğretim yılında, Eski Bina’da, “Köy Muallim Mektebi” açıldı. 4 Şubat 1931’ de Atatürk, okulu ziyaret etti.

Köy Muallim Okulu kapatılınca 1932’de okulun ismi lise olarak değiştirildi. 1945’te İsmet İnönü’nün ziyaret ettiği okulun ismi 1950’de Denizli Lisesi olarak değiştirildi. 1962–1963 öğretim yılında, 220 öğrencilik “Pansiyon Binası”nın açıldığı okulda 1967’de “Yeni Bina”da eğitim öğretime başlandı. 1968–1969 öğretim yılında lise, TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada matematik dalında Türkiye birinciliğini adı, 1980–1981 öğretim yılından itibaren dokuz yıl üst üste TÜBİTAK yarışmalarında derece elde etti. 29 Ekim 1993’te Atatürk’ün ziyaret ettiği sınıf, “Cumhuriyet Müzesi” olarak açıldı.

KOCA MEKTEPLİLER VAKFI KURULUYOR

Kentte “Koca Mektep” olarak ün yapan Denizli Lisesi’nin mezunları, siyasette ve bürokraside önemli görevler üstlenirken, okullarındaki hatıralarını her daim canlı tutmaya çalışıyor. Mezunlar günü, keşkek günü gibi çeşitli etkinliklerle bir araya gelen “Koca Mektepliler” bu kez vakıf kurmak için buluştu. Bekir Urganlıoğlu öncülüğünde bir araya gelen Denizli Lisesi mezunları, Kocamektepliler Vakfı’nın kuruluşu için noterde vakıf senedi imzaladılar.

Denizli Lisesi 1970-71 6Fen-C mezunu 4441 numaralı Faruk Alp sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kocamektepliler Vakfı’nın kuruluşu için noterde ilk adımı attıklarını belirterek, kurucu üyelerin isimlerine yer verdi. Alp, “Bu şeref, onur ve gurura erişmenin bahtiyarlığını yaşamak için görevimizi yerine getirdik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Soyadı sıralamasına kurucuların isimleri şu şekilde:

Mehmet Ali Abalıoğlu, Hüdai Akay, Selma Akça, Faruk Alp, Beyhan Aslan, Osman Aydınlı, Ömer Hakan Baki, Ahmet Bozdeveci, Günal Budak, Mehmet Büker, Ümit Çalışkan, Ali İhsan Değirmencioğlu, Malik Dülgeroğlu, Mehmet Yalçın Egemen, Haluk Eke, Ömür Eke, Mehmet Erboğa, Mehmet Ercüment Erdem, Jale Erdoğan, Derya Eskici, Musa Eskili, A. Turgay Gedizlioğlu, Halil Göker, Sadettin Gördes, Ahmet Göztok, Mustafa Gül, Ertan Gürgün, Hasan Himmetli, Şadiye Işıklı Cillov, Burhan Kabay, Nazım Kalkancı, İrfan Karababa, Muammer Kardeş, Behiye Tüfekçioğlu Kasapsaraçoğlu, Güven Kavak, Ekrem Kayalıoğlu, Müjdat Keçeci, Hüseyin Övünç  Kocabaş, Fikret Kocaman, Süleyman Kocasert, Ali Mazıoğlu, Nilgün Ök, Emin Arslan Özsoy, Gültekin Okay Salgar, Metin Saydal, Ahmet Serter, Halil Şafak, Osman Nuri Tartılacı, Kemâl Tuncer, Hüseyin Türköz, Bekir Urganlıoğlu, Lütfi Turhan Ülkü, Mehmet Ünal, Mehmet Hilmi Yavaşlar, Selim Yaymanoğlu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir